Voer voor biologen : Les Faux de Verzy


We hebben er een dagje zwerven langs Franse binnenwegen en pittoreske dorpjes op zitten. Deze ochtend zijn we rond de klok van tienen in Petegem a/d Leie vertrokken en hoewel de streek van de Champagne nu niet echt ver te noemen valt, rijden we pas in de behoorlijk late namiddag Reims voorbij.
 
Veel halt hebben we nochtans onderweg niet gehouden maar we hebben voor de allerkleinste wegjes gekozen en die trage wegen vergen tijd. Maar ze hebben ons wel zeer mooi verkleurende vergezichten opgeleverd.



En anders dan we gewend zijn, zien we deze keer de wijngaarden van de Champagne in een goudgeel of bloedrood jasje.
De druivenoogst is reeds een maand voorbij. Hier en daar wordt er nog wat gesnoeid maar het overgrote deel van de wijngaarden ligt er vredig en vooral kleurrijk bij.



Wij willen de avond doorbrengen ter hoogte van Les Faux de Verzy en wanneer wij er arriveren hebben we gelukkig nog voldoende tijd om er een wandeling te maken vooraleer de avond valt.

Faux is een oude benaming afgeleid van het Latijnse fagus (beuk) dat een boom met vreemde kronkels aanduidt. En geloof me ... hier staat werkelijk de grootste verzameling kromme beuken ter wereld.



Hoe het komt dat in dit prachtige bos wel zo'n slordige 800 kromme, kronkelende beuken naast prachtig rechtopstaande eiken en kastanjes staan, is ook voor biologen nog steeds een raadsel. Er doen wel enkele mogelijke, wetenschappelijke verklaringen de ronde maar zeker is dat allemaal niet. De ene heeft het over de samenstelling van de grond, een andere over een radioactieve meteoor en nog een andere heeft het over een virus. (OMG !) De meest plausibele verklaring zou een genmutatie zijn maar hoe of waarom ? Het blijft tot op de dag van vandaag allemaal wat natte vinger werk.

En je weet hoe dat dan gaat ... waar de wetenschap faalt, duiken legendes en volksverhalen op om een en ander uitgelegd te krijgen.

Zo zou Sint-Bazel in de vijfde eeuw hier als kluizenaar hebben gewoond en de bomen om Joost mag weten welke reden hebben vervloekt. En verder doet er niet alleen een verhaal de ronde over Jeanne d'Arc maar ook verhalen over trollen, feeën en elfen. Voor deze laatsten vallen er in ieder geval volop bankjes te spotten.



Hoe dan ook, toen monniken hier in de zevende eeuw een abdij stichtten, waren zij verrukt over de vorm van deze betoverde beuken en hebben zij er alles aan gedaan om ze zo veel als mogelijk te vermenigvuldigen door hun wel zeer laaghangende takken te bedelven onder een hoop aarde. Dat kunnen we lezen in de geschriften van de monniken van destijds. De abdij werd tijdens de Franse Revolutie met de grond gelijk gemaakt maar de kronkelbeuken zijn er nog steeds.

Hoewel een beuk wel tot 46 meter hoog kan worden, lijken deze hier eerder op flink uit de kluiten gewassen bodembedekkers. Ze zijn ook heel moeilijk te fotograferen, zeker nu ze nog in blad staan. En omdat dit "betoverde" woud heel veel wandelaars trekt, worden de bomen beschermd middels wat hekwerk. Ook dat maakt foto's nemen moeilijk.



Hoewel het heel leuk voor kinderen zou zijn om onder die reuze groenparasols verstoppertje te spelen, kan dat dus niet. En maar goed ook want hun wortels raken heel snel beschadigd waardoor de boom uiteindelijk doodgaat.



Het is een fascinerend zicht en we blijven veel langer dan aanvankelijk gedacht in het bos rondwandelen. Door zoveel merkwaardige schoonheid zijn we de tijd en de bewegwijzering richting parking uit het oog verloren. De avond valt snel en ik voel me allengs wat minder op mijn gemak worden. Stel je voor dat het verhaal over die trollen dan toch écht waar zou zijn ?!

Dus mocht het zijn dat je dit verslag niet te lezen krijgt, dan komt dat hoogstwaarschijnlijk omdat we in dat betoverde bos verdwaald zijn geraakt en we nu op een of ander elfenbankje zitten te bibberen van de schrik.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Op weg naar Ierland, de prachtige paraplu van Europa (dag 1)

Pembroke Castle en de man van het Ciderflesje (dag 2)

Switchen van het mondaine Bled naar de adembenemende Vintgarkloof