Verslag van een wonderbaarlijke reis


 

Het durft wel eens te gebeuren dat in de coulissen van de archieven, nochtans razend interessante, manuscripten in de vergetelheid geraken. 

Dat is in ieder geval gebeurd met het dagboek van de Gentse pastoor Michael de Febure die precies 300 jaar geleden min of meer tegen zijn goesting op het koopvaardijschip Sint-Pieter (en dit op vraag van zijn neef) aanmonsterde als aalmoezenier. De brave man was nog nooit van onder zijn kerktoren vandaan geweest en zou op zijn 58ste een reis maken met zoveel bange avonturen maar ook met zoveel schoonheid dat hij al meteen van dag één alles wat hij zag en beleefde nauwgezet in een dagboek optekende. Dat dagboek was veel meer dan zomaar een logboek vermits de Febure er zijn persoonlijke overpeinzingen in noteerde. En vermits de aalmoezenier nog niet veel méér had gezien dan zijn eigen parochie, was dat dus heel wat.

 


Dat dagboek is een paar jaren terug eerder bij toeval ontdekt in de Gentse Universiteitsbibliotheek door de conservator van het MAS in Antwerpen. 

Zou er één Gentenaar zijn die de priester - al was het maar bij naam - kent ? Ik vrees ervoor. Dus de stad heeft wat goed te maken en doet dat ook met de tentoonstelling "Wonderlijke Voyage" die sinds kort in de Sint-Pietersabdij loopt.

 



Het dagboek van de aalmoezenier vormt de lopende draad doorheen de tentoonstelling en wel zo dat - dank zij de stemmen van Titus de Voogdt en andere acteurs - je als bezoeker het gevoel krijgt het hele reisavontuur mee te beleven. 

 


 

In mijn zog loopt een jongetje met zijn mama doorheen het verhaal. En dat verhaal begint in het sjieke kantoor van de rijke eigenaar van het koopvaardijschip. Het jongetje lijkt maar matig geïnteresseerd te zijn. Maar dat verandert snel want een zaal verder hoor ik hem roepen : "Mama, wij zitten precies op een échte boot".

 


 

 

De prachtige decorstukken en typische rekwisieten dompelen hem onder in het 18de eeuwse koopvaardijleven.

 


 


 

De Febure heeft werkelijk alles beschreven : zijn angsten bij hevig stormweer, de schrik voor piraten, zijn verwondering over de haaien die langsheen het schip zwemmen, de vliegende vissen en albatrossen, de scheurbuik onder de scheepsjongens bij gebrek aan vers voedsel en citroenen, de begrafenis op zee van hen die de reis niet overleven, de schaars en dus zeer onchristelijk geklede zwarte slaven daar waar aan land werd gegaan tot de kleur- en geurrijke winkeltjes en markten in Indië toe. 

 


 

Liefst 18 maanden is de aalmoezenier samen met de bemanning van huis weggeweest. En wat was hij blij toen hij weer Gentse bodem onder zijn voeten voelde. Hij vertrok als een eenvoudige pastoor en kwam terug als een welstellend man.

Wat een reis! En de bezoeker kan die voor een stuk meemaken dank zij deze prachtige tentoonstelling.  

Het moet trouwens een hele zoektocht zijn geweest om ze samen te stellen en te voorzien van de nodige voorwerpen waarover de Febure het had in zijn dagboek.


Extra info : 

De tentoonstelling loop nog tot 6 maart 2022 in de Sint-Pietersabdij te Gent. Met de Museumpass is ze gratis toegankelijk. Er wordt met tijdsblokken gewerkt dus reserveren op voorhand voorkomt teleurstellingen. 





Reacties

Populaire posts van deze blog

Op weg naar Ierland, de prachtige paraplu van Europa (dag 1)

Pembroke Castle en de man van het Ciderflesje (dag 2)

Switchen van het mondaine Bled naar de adembenemende Vintgarkloof