Doorgaan naar hoofdcontent

Verbluffend Riga


Het is wat te kort door de bocht als ik zou beweren dat de Art Nouveau is ontstaan als middel om eens lekker de ogen van de buurman uit te steken.
Art Nouveau is stoefen met je rijkdom ja, maar het is ook en vooral een poging geweest om eens een totaal nieuwe bouwstijl te ontwikkelen anders dan de zoveelste neo-dinges.


Vermits Riga aan het einde van de 19de eeuw een enorme economische ontwikkeling heeft gekend, valt het niet te verwonderen dat uitgerekend in deze stad de Art Nouveau zeer hoge toppen heeft gescheerd.
Liefst een derde van de gebouwen van het centrum van Riga zijn opgetrokken in deze stijl waardoor de stad meteen de grootste concentratie Art Nouveau ter wereld heeft.
Enkele gebouwen liggen in de oudste stadskern maar wandel beslist ook eens langs en voorbij de boulevards … je mond valt echt open van verbazing. Wat een weelde … maar toch ook wel een beetje waanzin, vind ik !

Maar Riga kent ook een veel minder weelderige kant. Mocht je naar aanleiding van mijn reeds eerder geschreven reisverhaal “Van bijna alle markten thuis”, de schitterende overdekte markt van de stad willen bezoeken, stap dan vooral ook eens verder naar de wijk Maskavas.
Deze wijk op de weg naar Moskou (vandaar de naam) is van oudsher een Joodse wijk en bestaat uit in hout opgetrokken huizen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormden de Nazi’s de wijk om tot een getto en ik hoef je niet te vertellen wat daar allemaal is gebeurd.
Dat kan je trouwens lezen in het Joods herdenkingsmuseum dat er in de buurt werd opgericht. Een handvol Joden van de eens zovelen hebben de oorlog overleefd maar vandaag de dag is er geen Joodse gemeenschap meer in Riga.


Het holocaustmuseum

De oude houten huizen (velen ervan in uiterst slechte staat) worden echter nog steeds bewoond door arme Russen. Het lijkt misschien een beetje op ramptoerisme, maar ga vooral toch een keertje een kijkje nemen. Bedenk dat dit Europa is !

 

De winkeltjes in de buurt zijn trouwens behoorlijk troosteloos te noemen. Het communisme heeft hier lelijk huisgehouden, als je ’t mij vraagt.


Winkelcentrum …

Toch heeft Riga haar fierheid weten te bewaren en toen Letland na WOI eerst onafhankelijk werd en na WOII weer bij Rusland werd ingelijfd, is de stad er als bij wonder in geslaagd haar vrijheidsbeeld (anno 1935) te behouden.

 

Er zijn zovele prachtige dingen te zien in Riga.
De Hanzestad van weleer is makkelijk te voet te verkennen dus bekijk zeker ook Het huis van de Zwartkoppen (enig mooi gildenhuis uit de veertiende eeuw), de Petrikerk, De drie Broeders (de drie oudste huizen van Riga broederlijk naast elkaar), de pakhuizen, de Russisch orthodoxe Nativity of Christ kathedraal ( de grootste koepelkerk van de Baltische staten), de …

 

En mocht je toevallig een oldtimer freak zijn of je bent er met eentje op stap, neem dan toch ook even de tram want buiten het centrum van de stad ligt een prachtig automobielmuseum.
Het museum is ondergebracht in een voormalige motorfabriek die recent nog prachtig werd gerestaureerd. De kenner ziet meteen dat hier een fantastische verzameling oldtimers uit vooral de Oostbloklanden werden verzameld.
En verder zie je de beduusde wassen Leonid Breznjev in zijn geaccidenteerde Rolls Roys zitten. De brave man ziet er uit alsof hij sterretjes ziet.

 

Toegegeven, je moet wel eerst met de tram een lange weg vol troosteloze flatgebouwen uit de communistische tijd voorbij … maar echt, een bezoek loont de moeite.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Op weg naar Ierland, de prachtige paraplu van Europa (dag 1)

Pembroke Castle en de man van het Ciderflesje (dag 2)

Switchen van het mondaine Bled naar de adembenemende Vintgarkloof