Doorgaan naar hoofdcontent

Paleis het Loo : bepaald geen beestenstal !


Hoewel koninklijke en prinselijke dotaties bij ons wel eens ter discussie staan, behoort – te oordelen aan de koninklijke optrekjes van andere dynastieën – het Belgische vorstenhuis eerder tot de bescheiden klasse.
De paleizen van de Franse, Britse, Oostenrijkse, …  (al dan niet gewezen) dynastieën dateren uiteraard uit een periode in de geschiedenis waarin de bezittingen van de koning of de koningin niet exuberant genoeg konden zijn.
Maar toen het koninkrijk België werd opgericht, behoorden die decadente buitenissigheden reeds min of meer tot het verleden.
Eerder schreef ik hier al over het stulpje van de Zonnekoning en had ik het ook over een paar optrekjes aan de Loire.
Vandaag neem ik je mee naar Paleis Het Loo, waar ooit de leden van de Nederlandse Dynastie zich thuis voelden.
Het is echter niet langer een koninklijke woonst maar een museum m.b.t. het Nederlandse Koningshuis.
 
 
Momenteel is het paleis ter restauratie gesloten en dit tot ergens in 2021. Maar laat dit niet aan jouw hart komen. De paardenstallen alleen al zijn een bezoek meer dan waard.
Bovendien worden er allerhande activiteiten (ook voor kinderen) georganiseerd. Ons bezoek (intussen drie jaar geleden) begon trouwens in die paardenstallen.
 
 
Nou, nou , de Oranje-Nassau’s hebben het niet onaardig gehad en hun paarden al evenmin. Nooit eerder zo’n prachtige paardenstallen gezien.
Poep chique boxen zijn het ! Van boven tot onder afgewerkt met glimmende faiences, uiterst keurige drink- en voederbakken en dit alles in ’n licht en luchtige omgeving met mooi hekwerk.
 
 
De stallen zijn gedeeltelijk omgebouwd tot een museum van koninklijke rijtuigen en auto’s.
Leuk is het om de fiat van wijlen prins Claus te kunnen bekijken met op het dashboard in kleine kadertjes gekleefd de foto’s van zijn drie ukjes.
 
 
Ook de tuinen zijn schitterend mooi en de voormalige stalling voor de koetsen en wagens is sfeervol omgetoverd tot brasserie.
 
 
Drie jaar terug was de restauratie van het paleis zelf nog niet aan de orde dus we zagen hoe de Nederlandse vorsten al net zo blufferig waren ingesteld als bijvoorbeeld de Franse.
Getuige de marmeren balustrade in de eetkamer  waarachter het “gewone” volk zich mocht komen vergapen aan de dinerende vorst. Poeh, hoe halen ze het in hun hoofd !
 
 
Als je niet wilt wachten op de voltooiing van de restauratie van het paleis en je nu al de koninklijke stallen, de mooie tuinen en het wagenpark wilt bewonderen, neem dan zeker je fiets mee.
De wijde omgeving is immers prachtig en het gras staat er twee kontjes hoog !
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Op weg naar Ierland, de prachtige paraplu van Europa (dag 1)

Pembroke Castle en de man van het Ciderflesje (dag 2)

Switchen van het mondaine Bled naar de adembenemende Vintgarkloof