Doorgaan naar hoofdcontent

Tjoeke, tjoeke, tuut, tuut !


What do you want to do ?
New mail

De zomervakantie loopt stilaan naar haar einde toe. Hier en daar hangt reeds een kind jengelend aan moeders rok. Bij heel wat jonge kinderen zijn immers intussen alle spelletjes gespeeld.

Voor wie de vakantie desondanks in schoonheid wil afsluiten, heb ik een leuke tip.

Wat dacht je van een dagje uit met de trein richting Schaerbeek voor een bezoek aan het in 2015 geopende museum Train World ?

Die opening mocht op koninklijke belangstelling rekenen en dat is niet zo verwonderlijk. We hebben het immers aan onze allereerste vorst Leopold I te danken dat België als eerste land op het vasteland een spoorweg kreeg. Die spoorweg kwam er nauwelijks vijf jaar na de onafhankelijkheid van België. In 1835 dus. En jawel … dat verdient een zoen!

 
 
Niets zo heerlijk voor het jonge volkje om een keertje met de trein te mogen meerijden. 
Glunderende snoetjes en stralende oogjes, wat wil een mens nog meer ? 
Voor een bezoek aan Train World kan je trouwens het beste de trein nemen. 
Het museum ligt in het station van Schaerbeek zélf en ligt dus nóg dichter bij jouw trein dan de Zoo 
van Antwerpen t.o.v. de treinen die er in het Centraal station arriveren.

Het Schaerbeekse station is bovendien heel mooi gerestaureerd en pas nu – ruim twintig jaar nadat ik er wekelijks en dit gedurende drie jaren uit de trein ben gestapt – valt het me op hoe fraai dit gebouw eigenlijk wel is. Wat een opknapbeurt al niet vermag !

De lokettenhal is verbluffend mooi en roept met de tentoongestelde accessoires een sfeer uit lang vervlogen tijden op. Op slag krijg ik een nostalgisch gevoel al is dat dan wel naar een tijd die ik zelf niet heb meegemaakt. Want zo oud ben ik nu ook weer niet !

Ook het stationsbuffet is prachtig gerenoveerd en hoewel de bediening er niet super vriendelijk is, was het er gisteren voor ons toch aangenaam tafelen. Vooral omdat de zalm in witte wijnsaus er ronduit heerlijk is.

Voor wie dagelijks met de trein naar het werk pendelt, valt het wellicht moeilijk te geloven. Toch leren wij hier dat de Belgische spoorwegen ooit toonaangevend zijn geweest.

Train World is een buitengewoon verzorgd museum dat niet uit zijn voegen barst omwille van al te veel leesvoer. Het is vooral een kijkmuseum. Toch is het een zeer leerrijk museum dat werkelijk alle facetten van het reizen met de trein belicht : van stationsklokken tot spoorwegbruggen. Van ticketverkoop tot uniformen. Van veiligheid tot seinwachterswoningen. Er is geen enkel aspect dat niet aan bod komt.

De trein als poepsjiek koninklijk vervoermiddel, de trein voor Jan met de pet, de goederentrein, de internationale trein, … er is voor elk wat wils.

Voor de allerkleinsten is er een “zoek de schat” spel en de al wat grotere kinderen amuseren zich in de simulator. Wat is het toch heerlijk om zélf een keertje machinist te mogen zijn ! Zelfs de opa van dienst krijgt er maar niet genoeg van.

Dit museum is een echte aanrader voor jong en minder jong. Je kan er heen via een B-dagtripticket. Wie een museumpass én tien rittenkaart heeft, is wel goedkoper af op die manier.

 


What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

Reacties

Populaire posts van deze blog

Op weg naar Ierland, de prachtige paraplu van Europa (dag 1)

Pembroke Castle en de man van het Ciderflesje (dag 2)

Switchen van het mondaine Bled naar de adembenemende Vintgarkloof