De brouwers van het Heilig Hart

 



Omwille van zijn cultuurhistorische waarde stap ik graag een kerkgebouw binnen. En het moet gezegd ... heel wat kerken zijn een lust voor het oog. Voor het huis van God, zo dachten gelovigen in lang vervlogen tijden, is alleen het beste goed genoeg. Dus niet alleen aan het gebouw zélf maar ook aan het interieur werd heel veel aandacht besteed. Het resultaat is een zeer rijk architecturaal patrimonium en een schat aan kunstwerken gaande van prachtige schilderijen van Grootmeesters zoals bijvoorbeeld Rubens er een is, tot schitterende heiligenbeelden en kunstig houtsnijwerk aan altaren, preek- en biechtstoelen, enz ... Om nog maar te zwijgen van al het fraais dat er te zien is in de kerkelijke schatkamers.

De vele huizen van God lopen leeg, de ontwijding van kerken is een feit. Wat met de leegstaande gebouwen moet gebeuren, loopt vaak uit op discussie en openlijke protesten. 

De kerkfabriek van de voormalige Heilig Hartkerk in Kwatrecht (Wetteren) is na lang onderhandelen met de koper, toch overstag gegaan. De koper had immers niet alleen interesse in het gebouw zelf maar ook in het interieur. En dat laatste was voor de geestelijkheid niet zo evident. 

 


 

Gisteren zijn we er langs geweest en ik had daarbij helemaal geen moeite om mijn vriend mee te krijgen.  

Ik maakte er een praatje met de eigenaar die me maar wat graag de geschiedenis vertelde  van de brouwerij die er momenteel zijn thuis heeft gevonden. Net omdat de nieuwe invulling van de kerk toch ook wel verwijst naar abdijen en kloosters waar eeuwenlang bier gebrouwen werd, mocht het interieur uiteindelijk mee verkocht worden. De verkoop werd in 2016 afgerond en het eerste bier werd er gebrouwen in 2019.

Het resultaat van dit alles is een met respect voor het verleden ingerichte brouwerij en gelagzaal. Keurig gezeten naast de biechtstoel proeven we een duurzaam gebrouwen biertje. 

 



De voormalige kerk is thans niet alleen brouwerij en kerkcafé het is ook een zeer discreet ingerichte winkel van huis gebrouwen bieren maar ook van wijnen. 

 


 

 Meer info ?




 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Op weg naar Ierland, de prachtige paraplu van Europa (dag 1)

Pembroke Castle en de man van het Ciderflesje (dag 2)

Switchen van het mondaine Bled naar de adembenemende Vintgarkloof